George Soros vyzval Západ, aby zvýšil pomoc Ukrajine na 50 miliárd USD

08.01.2015 Celý región

Londýn 8. januára (TASR) - Americký finančník George Soros vyzval Západ, aby zvýšil pomoc Ukrajine na 50 miliárd USD (40,26 miliardy eur). A načrtol aj to, ako zabezpečiť finančný balík, ktorý by Kyjevu poskytol záštitu pred "čoraz agresívnejším Ruskom". Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Sorosa Európa a USA by mali vyvážiť sankcie proti Rusku väčšou pomocou Ukrajine, ktorej hrozí bankrot v dôsledku bojov so separatistami na východe krajiny.

Európa sa musí zobudiť a uznať, že je tiež cieľom útoku Ruska, tvrdí finančník maďarského pôvodu. Európska únia (EÚ) by preto mala považovať pomoc Ukrajine za výdavky na svoju obranu.

Medzinárodný menový fond (MMF) vlani schválil Ukrajine úver vo výške 17 miliárd USD, ale ešte pred koncom roka upozornil, že bude potrebovať ďalších 15 miliárd USD. Soros však vyzýva veriteľov, aby Kyjevu sľúbili oveľa viac a povzbudili ho tak k radikálnym reformám a vyslali signál Rusku.

Pripomenul, že EÚ má vo fonde na pomoc a reštrukturalizáciu ekonomík, z ktorého v minulosti čerpali napríklad Maďarsko a Rumunsko, stále nevyužité prostriedky vo výške 47,5 miliardy USD. A v dočasnom záchrannom fonde, z ktorého poskytla pomoc Írsku a Portugalsku, zostalo ešte 15,8 miliardy USD. Tieto financie by po úprave doteraz platných pravidiel mohla poskytnúť aj nečlenským štátom ako je Ukrajina.

Ďalšími inštitúciami, ktoré by sa mohli podieľať na pomoci Ukrajine, sú podľa Sorosa Európska investičná banka, Svetová banka, Európska banka pre obnovu a rozvoj a tiež MMF.

Nakoniec Soros navrhol zmierniť zadlženie Ukrajiny reštrukturalizáciou časti dlhu prostredníctvom "dobrovoľnej výmeny" jej dlhopisov v hodnote zhruba 4 miliárd USD.

Ukrajina má totiž devízové rezervy už len vo výške 10 miliárd USD, pričom v priebehu nasledujúcich troch rokov musí vyplatiť dlhopisy v hodnote 8 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1831 USD)
 

Vyberte región